חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

פסק-דין בתיק בג"ץ 9534/03

: | גרסת הדפסה
בג"צ
בית המשפט העליון בירושלים
9534-03
29.10.2003
בפני :
1. דליה דורנר
2. אילה פרוקצ'יה
3. אדמונד לוי


- נגד -
:
כמאל מוחמד חסין אדריס
עו"ד יונס תמים
:
1. מפקד כוחות צה"ל בגדה המערביית
2. מפקד כוחות צה"ל ברצועת עזה

עו"ד אבי ליכט
פסק-דין

השופטת ד' דורנר:

1.        העותר, תושב חברון, נעצר במעצר מינהלי למשך חודש ימים בשל הסכנה שנשקפה ממנו לבטחון המדינה. לקראת תום תקופת מעצרו, בתאריך 14.10.03, הוצא נגדו צו תיחום מגורים, שתוקפו הועמד על שנתיים (להלן: הצו), לפיו נדרש הוא לגור בחבל עזה. ערעור שהגיש העותר לוועדת הערעורים, נדחה.

           ביסוד הוצאת הצו עמד מידע מודיעיני לפיו העותר היה חבר בחוליית טרור, שפעלה באזור חברון, אך שלא השתייכה לארגוני הטרור המוכרים. חוליה זו ביצעה מספר פיגועים - ביניהם הפעלת מטען לעבר רכב ישראלי, הפעלת מטען נגד אוטובוס ישראלי והנחת מטען על כביש המוביל לקרית-ארבע - ואף תכננה לבצע פיגועים נוספים, חמורים יותר.

           העותר, בחקירתו, הכחיש כי עשה מעשים אלה, ומאחר שהעמדתו לדין לא התאפשרה, מחמת היעדר ראיות גלויות נגדו, החליט המפקד הצבאי - על יסוד מידע מודיעיני חסוי שאמינותו אושרה על-ידי ועדת הערר -  להוציא את הצו.

2.        בעתירה שבפנינו נמנע בא-כוח העותר, עורך-הדין יונס תמים, מלבקש אותנו לעיין במידע המודיעיני שעל-יסודו הוצא הצו, וממילא, יש לראותו כמסכים למסקנת ועדת הערר בדבר מהימנות המידע. אלא שלטענת בא-כוח העותר, הוצאת צו תיחום עומדת בניגוד לסעיף 49 לאמנת ג'נבה הרביעית, האוסר על גירוש תושבי אזור כבוש. בנוסף, טוען הוא כי מטרת הצו איננה מניעת פגיעה בבטחון המדינה אלא ענישה; שהרי, ניתן היה למנוע את הפגיעה בבטחון המדינה על-ידי שימוש באמצעי של המעצר המינהלי.

3.        אכן, תיחום מגוריו של אדם הוא צעד קשה. עם זאת, כפי שהובהר בבג"ץ 7015/02 עג'ורי ואח' נ' מפקד כוחות צה"ל בגדה המערבית ואח', פ"ד נו(6) 352 (להלן: בג"ץ עג'ורי), סעיף 78 לאמנת ג'נבה הרביעית מתיר נקיטת צעד זה, שככלל, הוא פחות פוגע מאשר מעצר. אומנם, המפקד הצבאי רשאי לנקוט באמצעי זה רק אם קיימות ראיות מנהליות ברורות, לפיהן אם לא יינקט צעד זה "קיימת אפשרות סבירה כי תהא נשקפת [ממי שנגדו מוצא הצו] סכנה ממשית לבטחון האזור" (בג"ץ עג'ורי, שם, בע' 372). אך למפקד הצבאי שיקול-דעת רחב והוא יכול לבחור מבין אמצעי המניעה העומדים לרשותו את האמצעי האפקטיבי ביותר למניעת הסכנה לבטחון המדינה. יתר על כן, לצורך בחירת אמצעי זה רשאי המפקד גם לשקול שיקולים שבהרתעת הרבים, ובלבד שמן האדם עצמו נשקפת סכנה לבטחון המדינה.

           כאמור, בענייננו, העותר היה חבר בחוליית טרור, שהתארגנה בחברון, ביצעה פיגועים ואף תכננה ביצוע פיגועים נוספים באותו אזור. תיחום מגוריו לאזור עזה הוא איפוא אמצעי אפקטיבי למניעת הסכנה לבטחון הנשקפת ממנו, ועל-כל-פנים, לא מצאנו עילה להתערב בשיקול-דעתו של המפקד הצבאי.

           העתירה נדחית.

           ניתן היום, ג' בחשון תשס"ד (29.10.03).

ש ו פ ט ת                                   ש ו פ ט ת                                   ש ו פ ט


העותק כפוף לשינויי עריכה וניסוח.    התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:

לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.

 


כתבות קשורות

    חזרה לתוצאות חיפוש >>